Opensource PHP Solr client Solarium

Raspberry voert regelmatig Solr implementaties uit, waarvan de meeste in PHP applicaties. In de praktijk bleek het lastig hiervoor een goede client te vinden. Er zijn wel meerdere clients beschikbaar, maar deze richten zich doorgaans puur op de communicatie met Solr zonder daadwerkelijk de verschillende Solr concepten goed te modelleren. Vanuit deze ervaring is een opensource project gestart onder de naam ‘Solarium’ .Het project heeft de volgende doelen:

  • De ontwikkelaar niet opzadelen met low-level Solr communicatie, zoals het bouwen van complexe query strings
  • Hergebruik stimuleren, in Solarium kan een query bijvoorbeeld een klasse zijn die je kunt extenden om deze aan te passen.
  • Flexibiliteit, voor alle onderdelen zijn custom implementaties mogelijk en in sommige gevallen worden er al meerdere implementaties meegeleverd.
  • Bruikbaar in elke PHP applicatie. Solarium volgt de Zend Framework standaard, maar heeft geen afhankelijkheden. Het is dus prima mogelijk Solarium in elk willekeurig PHP project te gebruiken.
  • Modellen bieden voor alle Solr concepten, die ook zoveel mogelijk de Solr implementatie volgen. Veel bestaande clients versimpelen dit model, waardoor je voor complexe use cases toch weer zelf moet gaan implementeren.
  • Een goede balans vinden tussen features / gedetailleerde modellen en performance

Inmiddels zijn er al meerdere releases van het project geweest en het wordt goed ontvangen door gebruikers.

Bezoek solarium-project.org

 

Tags: , , ,