Varnish implementaties

Varnish is een opensource HTTP accelerator bedoeld voor high-traffic dynamische websites. De belangrijkste functie van Varnish is het ontlasten van de webservers. Van zowel statische als dynamische content wordt op een slimme manier cache bijgehouden die vervolgens met hoge snelheid op te vragen is. De performance is vele malen beter dan applicatie caching, en daarnaast is Varnish in de meeste gevallen nog eenvoudiger toe te passen ook.
In tegenstelling tot veel alternatieven zoals Squid is Varnish speciaal voor dit doel ontworpen en geoptimaliseerd. De architectuur maakt volledig gebruik van de mogelijkheden van moderne hardware en besturingssystemen.

Naast pure snelheid heeft Varnish ook een aantal andere belangrijke features zoals loadbalancing en Edge Side Includes (ESI) voor dynamische content. Met behulp van ESI is het mogelijk pagina’s samen te stellen uit verschillende ‘blokken’ waarbij ieder blok zijn eigen lifetime kan hebben. Vaak worden pagina’s compleet dynamisch opgebouwd vanwege het aanwezig zijn van enkele dynamische onderdelen, bijvoorbeeld een gebruikersprofiel, winkelwagen of nieuws sectie. Met behulp van ESI is het eenvoudig mogelijk deze onderdelen dynamisch te houden en de rest van de pagina alsnog een hogere lifetime te geven.

Varnish kan in veel situaties een goed alternatief zijn voor het opschalen van webservers en/of databases of de implementatie van een caching systeem binnen de applicatie. In veel gevallen is er met relatief weinig werk al grote winsten te behalen. De maximale winst is zeer afhankelijk van de situatie, maar in de praktijk zijn al dalingen van de load op bestaande servers met meer dan 90% voorgekomen!

Om de mogelijkheden van Varnish maximaal te benutten is het vaak belangrijk de applicatie hier goed op af te stemmen. Daar kan uiteraard advies in gegeven worden.

Een voorbeeld van de mogelijkheden:

  • Trainingen/presentaties, dit kan bestaan uit een basis introductie of speciaal op uw situatie afgestemde onderwerpen
  • Consultancy mbt. de inrichting, het gebruik en optimaliseren van Varnish. Ook voor niet-PHP applicaties.
  • Volledige implementatie
  • Andere wensen? Geen probleem, neem hiervoor contact op.

Cases

Tags: ,